alimputra's FotoPage

By: najla umi and papa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 11-Jun-2008 05:33 Email | Share | Bookmark
umi & adik....

emmm..... lama betul tak update fp ni.... adala dlm 3, 4 months jugak.... bukan menghilangkan diri @ bz seperti yg ditanya...... just tak berapa nak semangat nak ngadap fp.. nak on pc pun malas.......

memandangkan 2nd preggie ni.. den rasa lain bonar dgn 1st time dulu..... banyak pulak ragamnya.... emmm.. baru den tau... tak semuanya pregnancy tu sama... berbeza2 cara & kerenahnya.... ada yg ok..ada yg tak ok... kalau fikir blk... adeh... tak larat dah nak pregnant lagi... cukupla ni......

emmm... i guess.. bila mood dah ok ni + semangat membuak2 = baikla den rakamkan sikit my 2nd experience pregnant ni... nanti bolehla buat kenangan & reference utk 3rd time.. ??????3rd time?... eh... nak lagi ke? adeh... lomah bdn den!!!!! insya allah la kalau ada rezeki @ dah tersurat....hehehehehhehe....


Quote:

1st trimister :

(1st preggie):
emm.... waktu 1st time preggie ni pun... kira2nya den dah agak den pegnen... maklumla... plan jugak.. emmm.. time conceive tu pun den record... sonang nak count calendar nanti ..ye tak? heheheh.. tang mabok kepayang.... masok je 2 bln ..mabok yg amatla teruk... sampai kena antar blk melaka oleh en putra.. langsung tak mkn nasik.. berat bdn dr 44 kg tinggal 39 kg je masa 4 months pregnant... aduh...seksa

(2nd preggie):
there's no sign/changes at all... but den dah tau den pegnen.. yolahkan.. kira2 date conceive tu pun..hehehe.. den record jugak.... .
mmg plan abis kiranya ni.... hahahahahah!!!! mcm yg 1st dulu...so masuk je 2 months .. den dah start lain mcm... hope mabok kepayang tak teruk mcm time pegnenkan najla .... but... sikit2 dah bertukar... takde selera mkn.... sensitive with bau2 makanan.. esp bau nasi....

3 months to 4 months... makin menjadik2 pulak... langsung tak buleh masak.. bau bwg pun dah nak pengsan.... tp.. still boleh mkn sikit.... bezanya time najla dulu... langsung tak buleh mkn nasik.... lagi teruk woo.....!!!! yg 2nd preggie ni ok sikit... mkn still boleh..but still selected food je.. takde plak mengidam pelik2.. but den noticed.. en putra yg lebih2 nak mkn mcm2.... tpkan..... bezanya... 2nd preggie ni... bdn rasa letih sgt... + malas yg teramat ( include malas mandi + malas sikat rambut sehingga terpaksa dipotong pendek + malas bersiap + muka comot semacam + tak suka tgk cermin + tak larat nak buat apa pun)


2nd trimister (emm... kira2 week 15 till week 27 la kan....):

(1st preggie):
after 4 months tu.... semuanya beransur ok... mkn pun ok.. bdn sihat & kuat sikit.. terus blk kl semula.. emm time ni dulu.. den siap boleh naik bas lagi.. kena kejar anjing & boleh lari mcm lipas kudung.. perot tak nampak langsung mcm org pegnen.... still pakai pants biasa... rasanya mmg takde masalah till week 27 tu (dlm 6 bln setengah)..

(2nd preggie):
after mengharungi 4 bln yg menyeksakan.... barulah rasa ok sikit..baru start boleh masok dapur..masak.. hehehehe ( kalau tak asyik mkn kedai jek) emm..berat bdn tak trn tp lain pulak halnya... den kena sakit belakang yg agak teruk.. nak baring pun susah... mmg sakit.... rasa mcm nak putus... cepat sgt letih ++++++++

during 4bln lobih tu, black out tetiba @ jusco.. tgh elok berjalan.. tetiba je jatuh... nasib baik en putra sempat sambut..kalau tak..tersembam atas lantaila gamaknya...
hehehhe...



den 5 months preggie~ with najla @ aloq staq

3rd trimister (28 weeks & above):

(1st preggie):
apa yg den ingat.. rasanya sampai deliverkan najla pun den tak byk masalah... alhamdulillah bdn rasa cergas.. emm.. samapi a day before deliver tu pun den still drive pi shopping @ jusco..... mayb bdn muda lagi kot... hehehehhe... stamina tgh kuat.......



(2nd preggie):
till to date... den dah masok 30th weeks.. kira2 7 bln setengah dah.... adeh... tp this time... den mmg tak larat.. ya ampun... jln byk pun cepat mengah.. buat keje lebih sikit dah tak larat.. tido pun susah.. pinggang yg makin sakit...perot yg rasa mcm dah abis terik.. kalau bb gerak tu... aduh... mcm nak pecah dah perot.... mcm lembik yo bdn den ni haaaaa...... asyik ter mongah2 yo den.....

lagi satu... hidung den asyik berdarah.. kejab2 dah berdarah.. bgn tgh mlm pun darah kuar jugak..... baru ni plak.. den terjatuh dr kerusi... ya ampun... sakitnya.. mcm contraction nak bersalin tu.. cuak jugak .. takut if anything happen..... but alhamdulillah... takde apa2.......

mmg 2nd preggie byk dugaannya....apa2 pun... bersabar ajelah... walaupun ada masa tu.. rasa mcm nak nangis je... isk..isk... & kekadang tu.. tak sabar dah nak bersalin...hehehehe....

pic during 6 bln lebih... perot still cinonet je...



emmmm..... ramai yg tanya.... dah scan ke blom? baby boy or girl??????? dah tau ke blom? hehehehehhe......maklumla... before conceive baru ni.... ada gak den cari tips camana nak dpt bb boy... tanya kawan2.. tanya doc.... mcm2 den toray ( try~ bak kata org noghoghi) yelah kita usaha... tuhan yg menentukan... ada rezeki ada.. betul tak? tp den rasa... mesti ramai gak yg nak tau hasil usaha tu kan... mana tau.. lps ni.. mana2 kengkawan yg plan nak bb boy boleh dptkan tips pulak... hehehehehe.....
takpe..takpe.... tunggu next N3.... sabarla.... pinggang den dah mcm nak putus ni..... lama2 depan pc ni pun mongah jugak..... hahahahahahaha


Quote:


Sham ~ Ummi Echa :
salam sham... alhamdulillah.. dah takde mabok2 kepayang .. tu yg rajin je nak menghupdet fp..

zira : salam perkenalan to u too zira.....

haryani~azam : sabarla yan.... belom ada rezeki je lagi...adala hikmah di sebalik ni semua.. tuhan syg kat yan & hubby tu.. nak bg korang enjoy hidup berdua je dulu..insya allah lps ni dptla baby.. mana tau sekali dpt terus kembar kan.. kak lim sentiasa doakan yan & kak mimah biar cepat2 dpt baby... amin!

effa~ibu 2Erina~ : a'ahla effa... mcm2 ragam org pegnen ni kan...sabar jelah. doakan kita yek......

azryn96 : salam azryn...a'ahla.. time pic tu perot alim kocik yo.. tp after 7 bln ni baru perot membesar...hehehhe... u agak baby boy ke? emmm..ye ke??????? hehehehee....
and thanks a lot doakan alim.... semoga tuhan permudahkan semua urusan kita semua..insya allah.. amin!

D!aNa (Mama D!ha & Af!q) : hi diana.... seronok dah dpt sepasang...Diha camana dah ada adik ni? emm.. afiq pun kejab je dah 2 months.. comel je.. tpkan diana... mmg 2nd pegnen ni alim tak berapa lasak mcm 1st pegnenla... lain bonar dgn dulu.....

azurahakim@ibu arina aisyah : asma... tak sangka arina dah nak dpt adik... kita gap dlm sebulan je kan.. ko due september...aku due mid august.. moga2 kita selamat deliver baby nanti..dipermudahkan semuanya ..amin!

rina : salam rina..pasal kelas tuisyen tukan... najla dah lama berhenti.. bkn apa..time tu kita tgh mabok2.. so tak larat nak hantar dia mlm2..

actually system cahayaku tu ok..kalau budak dah 5 or 6 yrs bagusla..mmg cepat membaca.. najla pun boleh ikut walaupun dia baru 4 yrs... tp kat dlm class dia semua budak 6 yrs.. asyik kena buli dgn boys...hehehehe... selalu je buku hilang.. and ada satu kali tu.. ada budak lelaki dah sekolah..jumpa alim time blk mengadu yg najla tumbuk dia... hahahahaha tak ke lawak!!!!!!!! agaknya najla dah geram sgt sbb boys suka usik dia...... so now ni.. alim cutikan najla..insya allah thn depan baru masokkan blk...


Ziela : hehehehe... kalau tak boleh kita jumpakan... pi mkn mee derga ke....takpe2.. insya allah lps bersalin nanti bila blk kedah... kita boleh jumpa ok...

MaDiHa : ala akak ni.... dia plak yg suspen .. agaknya bila haziq nak dpt adik pulak ye???

ibu sara : ya allah.. selamba je pulak dgn mulut berdarah & pipi lebam tu u boleh jln ye.... power betul... alim ada tanya doctor apsal jadik camtu.. but doc ckp mayb sbb low blood pressure... lagipun alim both pegnen mmg darah rendah... tu yg agaknya mudah je letih & nak black out!..


azurahakim@ibu arina aisyah : a'ah asma.. semoga kita selamat melahirkan baby kita nanti...amin!!!!!!!! emm.. dah tau baby boy /girl ke?



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net