alimputra's FotoPage

By: najla umi and papa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 13-Nov-2007 07:59 Email | Share | Bookmark
menu for dinner.. Seafood lagi!!



sebagai menyahut seruan doctor.. " eat more alkaline food" like seafood, so last nite i cooked " the ketam berlada" as our main dishes for dinner. mmg jarang sgt mkn heavy food mlm2.. but atas usaha & ikhtiar... hehehehhe... kita org mknla jugak!!! for En Putra, he preferred " ketam goreng berlada with mushroom"



Quote:
my simple recipe of ketam goreng berlada with mushroom

ingredients:
ketam yg dipotong dua
cili blend
sos tiram
sos cili
bawang besar
tomato
& mushroom ( kalau cendawan butang lagi sedap)
garam & gula secukup rasa

bhn2 menumis:
bawang putih
bawang merah
sikit halia
(semua bahan2 ditumbuk)
& sikit minyak utk menumis

cara2nya:

tumis bhn2 utk menumis sampai naik bau.... then masokkan cili blend, biar sampai cili nampak garing sikit then masokkan sos tiram & sos cili.. terus masokkan ketam & air sedikit. tambahla garam & gula sesedap rasa...... bila dah nak pekat kuah tu.. masokkan pulak bawang besar & mushroom tadi. biar sampai kuah pekat & ketam masak.... (semua bhn2 ni.. agak2la ye.... kalau masak byk... bykla bhn2nya... kalau masak sikit....pandai2la adjust! den masak tak ikut sukatan sgt... main campak2 je...)

lepas dah masak, bolehla dihidangkan..... taburla daun bwg & daun soup utk hiasan.... emm... nilah my simple way to masak ketam... .. kalau agak2 kalut balik kerja nak masak tu... bolehla try ... tak susah sgt ingredients nye ni... main campak je dlm kuali.. kejab dah masak.


in additioanal....."kangkung goreng belacan" also one of our fave..




& i chose " ketam goreng kunyit " for me.... emm.. byk jugak isi ketam ni... siap bertelur lagi!!




not forget... soup ayam for najla...




Quote:

Diana (mama diha) :
hehehe.... alaa diana... kalau tuhan nak bagi tu... tak kira dah kita mkn apa sekali pun... kita usaha je kan.... dpt boy ke girl tu.. tuhan yg tentukan... so nanti... cepat2 pi scan eh.... tau2 u dpt baby boy pulak...

dah 16 weeks ye.... emmm sure tgh penin2 kan... hehehehe... sabar2... i pun dulu time pregnantkan najla... 3 bln mabok.... tak buleh mkn nasik.... bau nasik tu pun dah nak pengsan dah... sampai berat bdn i from 45kg... trn tinggal 39 kg jer during that time... sampai doctoer pun risau & marah2.... hehehehe...

filla mama kasih : hahahahah... jgn ekau golak2kan den ye filla.... mmg tiap2 hari den mkn udang... daging! mlm tadi pun den pi mkn seafood @ kak eita's restaurant steambot tu lagi !!! semua jenis seafood den mkn!! hahahaha!! usaha tangga kejayaan ko tau!!! kenala den panjat segala tangga restaurant seafood sekarang ni!! kalau ikut tips yg mama adam & amar tu... tinggal seminggu je laie ni... tu yg pulun mkn seafood bagai ni! hahaha.... yg selebihnya... kita serah jelah pada kuasaNYA... dpt tak dpt baby boy lain citer.....

emm.. ekau ni bab mkn tak yah ckp.. masak lomak cili padila! ikan siapakapla!! siap cecah roti lagik tu!! hahahhaha!!! baguih2! kita pakat lawan sapa mkn byk2 eh...


sabrina : ala kak sab.... alim pun mmg jarang sesangat mkn heavy2 camni.... ntah apsal le tetiba masak ketam mlm tu... lagipun dah 3, 4 hari beli ketam.. tp tak masak2.. hehehee tu yg bila en putra tanya je... terus masak .. hahaha


mama adam & ammar :wah... ni dasyat punya lapaq ni... sampai ngan kulit2 ketam mama adam & ammar nak mkn ye?? hehehehe... ni dah kalah org mengidam ni.... ke..... mmg mengidam apa? mana tau adam & ammar nak adik sorang lagi?? hehehehheehhee ....


watie- my angels: hahahaha... ni yg nak mencubala ni dok mkn seafood je ni... dah doctor suruh mkn byk2 kan..... hehehehehe..... maila dtg umah kita..... bawa sofea & soraya eh....
tp nak dtg tu... calling2 la dulu...... takut takde rumah pulak....

MaDiHa :
akak!!!! mmg betul2 mengidam kot!!! hahahahah!! haziq nak dpt adik lagi ke?? hahahahha.....

ok...cantique!!! seronok betul ni... insya allah.. bila free bolehla alim buat muka tak malu pi rumah akak eh...... tak sabar rasanya nak mkn pulut kuning & rendang!!!

tang rumah tu... akak jgn mengada eh.... mana ada rumah alim all the time bersih!!! kalau takde budak kecik bolehla... ni najla sorang pun ada time mcm tongkang pecah!! hahaha.. blom campur bapak budak punya sepah lagi!!! kak.... anak sedara alim pun 23 org.... kalau berkumpul kat kampung... haaa... bayangkanla!! hehehehehe


timothy : hi timothy.... kita pun nak say hi to u too..... take care yek!!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net