alimputra's FotoPage

By: najla umi and papa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 13-Nov-2007 07:51 Email | Share | Bookmark
tips to be shared.

Quote:
Ok.. This time I wanna share some info which I guess… quite important & good for a couple who plan to have a baby esp… baby boy!… jeng…jeng… jeng…

Baru2 ni… I went to c a doc.. pakar sakit puan @ damai service hospital for pre- check up.. nasib baik dtg awal..if not sure ramai mom to be yg dah tunggu nak jumpa doctor! kwang..kwang..kwang… patient lain semua perot dah “comel2” gitu… but me?  hehehe….

Just having a simple discussion with doc… but emm.. sodih gak as the doc said “ hey… forget about ur plan to have 2nd baby… go for the operation first & then.. we’ll discuss about ur dream tu ”  hik..hik.. hik… haaa…ni semua bcoz of the “ batu hikmat” (gal stone yg ada kat hempedu nilah… last year mmg selalu sakit2 but once I try to drink the air herbs utk hancurkan batu batan tu… rasanya mcm dah ok kot!

So..doc… kira ok jelah eh…. Hehehehehe…. Nak go for the operation?? Alamak… sorila doc… den ni bab2 dok spital ni…mintak ampun… takut teramat… what can I do now.. doa le byk2 hope everything is gonna be alrite!!! Amin!

Ok… back to the topic… for the 2nd baby ni… I wish to have a baby boy… so I read a lot the info ‘bout tips/advise/article in order to get a baby boy…… there are so many website about this topic but I noticed there are also some different info compare to each other…alamak…. Buat den confused le pulak.. mana satu yg betul…. The best way… better c the doc & get advice from her…. Betul tak??


Some of the tips which the doc share with me in order to have a baby boy:


1- Eat more alkaline food:

The reason y is that the Y sperm will live longer in the alkaline environment. So the chances to Y sperms reach to the egg are higher.
Some of the list of alkaline food:


a) seafood such as crab, prawn, lala, kepah, kupang etc.
( one more thing that can be share.. 2 weeks ago we went to a new seafood restaurant in town. Kak Eita’s Restaurant sop Ekor Steamboat near the Jusco Wangsa Maju. Very nice deco… fresh seafood & mmg sedap sbb direbus dgn soup ekoq!! Tambahan pulak mmg purposely nak mkn kat sini… hahahaha.. menyahut seruan doctorla katakan!!!! Oh yes… doc also advise to eat lot of daging.

b) ALKALIZING VEGETABLES

Barley Grass, Broccoli, Cabbage, Carrot, Cauliflower, Celery, Cucumber, Fermented veggies, garlic, Green Beans, Lettuce, Mushrooms, Onions, Peas, Pumpkin, Spinach green, Spirulina, Sprouts, Sweet Potatoes, Tomatoes, Asparagus

c) ALKALIZING FRUITS
Apple, Avocado, Banana (but the doc said that banana is one of the acidic fruits- pening den..) Berries, Blackberries, Coconut, fresh, Dates dried, Grapes, Grapefruit, Honeydew, Melon, Lemon, Lime, Orange, Peach, Pear, Pineapple, Raisins, Raspberries, Strawberries, Tomato, Tropical Fruits, Watermelon

2- Deep penetration:
The reason y is that the Y sperm can’t live longer but it goes faster than X gen. while the X gen can live longer but go slow. So, with the deep penetration the chances for the Y sperm to reach egg first are higher.

3- The process is during the fertile period:
Emm.. talking about fertile period… den mmg selalu out.. selalu jer confused how to calculate the date. But baru ni doc ajar the simple way…. Camni… for the regular period (28-29 days) kira from the first day period till the next period’s date ( anggaran 28 hari tulah) then kira 14 days dr date next period tu. Hari ke 14, 15 tu is ur fertile period.




Actually adala lagi 2,3 tips tu.. emm kalau ikut yg atas ni… kira based on medical theoryla kan.. but ada jugak yg kalau nak baby girl… we need to pusing kiri & kalau nak baby boy.. kena pulak pusing kanan….

Apa2 pun.. the most important thing is “ doa “ byk2… mintak kat tuhan… dapat baby boy ke.. baby girl ke tak kisah.. yg penting baby cukup sifat & sihat tubuh badan.. itu yg paling penting… betul tak? tp kalau kita nak.. apa salahnya berusaha… “ usaha tangga kejayaan!!” hahaha! So… if u guys ada tips yg boleh di share tu… y not?? Bg tau la kat kita ek? Mana tau berkat usaha dan memanjat tangga tu… selain doa.. tuhan makbulkan… amin!!!! amin !! amin!!! dapatla hendaknya baby boy pulak…. Insya allah…



ishh... blom apa2 dah start kena makan ubat ke?? folic acid erghhhhh.... hehehe.. dr amik baru ni.. adala 2 x je den makan... hampeh....



Quote:

MaDiHa :
hehehehe... malu plak kat akak... ni sekarang ni... proposal dah approved...semua dah dpt kelulusan dah... tinggal tgh tunggu time je project nak start... hahahahaha yelah kan.... kita ikhtiar je... insya allah mana tau tuhan makbulkan....

emm.. akak, alim mmg tak pandai buat pulut kuning.... nampak gayanye.. kene tunggu alim pegnen dulu ke nak pi rumah akak ni? hehehe.. kalau dah mengidam tu.. sure akak masakkan... tp kak... kalau sekarang blom pegnen pun dah mengidam ni camana? nak jugak boleh?


mama adam & amar : yeah!! yeah!! thanks a lot for the info!! & thanks for sharing!! tips yg u bagi tu mmg i tak tau... so lps ni... bolehla try kan... mana tau dpt boy mcm 2 hero u yg ensem tu!! sukanya!!! u doa2kan kita sama yek.....

hehehhee... lps jek baca tips u tu.... terus cepat2 i buat calculation.. hahahaha!! tepek kat dinding buleh?

azryn96: wah.... u pun dah ada hero ye? kalau betul mkn seafood byk2 boleh dpt boy... alangkah seronoknya!! last nite i pergi lagi mkn steambot @ kak eita's restaurant tu... melantak segala bagai udang, kupang, kerang, kepah, lala & soup ekoq....... sampai naik kembung perut ... sambil kita berdoa tu.... ikhtiar ttp ikhtiar... betul tak?.... tp kalau dah takde rezeki... takpelah.... asalkan baby sihat sudah!

btw..... u ada fp tak azryn? boleh gak kenen2 hero u tu? nanti u ltk link fp u eh.....

filla mama kasih : hehehehe... takpola filla oii!! ni tips yg den & frens bagi ni... bolehla ekau simpan & gunakan di hari muka... mana tau lps ni acih nak adik boy jugak mcm najla.... bolehla ekau mempraktikkannya yek! ....

tang lambat lagi tu... den faham.... samola kita ..takpo2... by the time umur ekau sama cam den nanti... & acih dah 3 yrs ++ nak masuk 4 yrs.. boleh la ekau berkerja keras semula.... ekau pun mudo laie..... den ni haaa.... dah separuh abad dah!! hahahaha!!! org lain anak dah 3, 4 org....... den baru sibuk nak tambah 2..... apa2 pun... rezeki tu semua di tangan tuhan.... terima dgn hati yg penuh dgn kesyukuran... amin! betul tak?

haryani-azam :
alaa yan... sabar jelah.... tang org selalu tanya bila nak dpt anak tu.... buat tak tau je... mmg kak lim faham.. kekadang tu sampai sakit otak bila difikirkan.... emmm... as long as kita b'pegang pada qada' & qadarNYA... bersyukur dgn pemberianNYA... insya allah.... hati kita senang & gembira... bkn yan je.. kak lim ni pun... ada jugak org yg bising2 sibuk tanya... " eh! najla dah 3 thn lebih pun takde adik lagi ke? " siap sindir2 lagi.... ada yg kata " tak payahla hang nak simpan lama2.. hang nak buat apa?? oghang lain dah beradik yg hang tak nak beranak tu apasai? hang nak tunggu apa!? " haaa..... tak ke hangin gak kita bila kena sound cam tu kan.... org bukan tau bdn kita camana.. bkn tau plan kita camana.... tu yg kak lim senang aje menjawab... " a'ah.... ada rezeki ada... tunggu tuhan bila nak bagi adik kat najla" terus org diam yan!!!

bab anak ni... jgnla risau sgt... adala rezeki tu... sebenarnya tuhan sayang kat yan & hubby tu... tuhan nak bagi yan & hubby sentiasa mood berhoneymoon dulu.... dah puas berdua nanti... tuhan bgla rezeki anak byk2 mcm mak yan.... haaa... ntah2 lps ni setahun sorang agaknya!!! betul tak? sure seronok... kita doa sama2 yek... insya allah... kita pegnen sama2... amin! amin! amin!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net