alimputra's FotoPage

By: najla umi and papa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 27-Oct-2007 05:54 Email | Share | Bookmark
Diari Aidilfitri 07'



tak sabar rasanya nak balik kampung..memandangkan this year..turn kami beraya di melaka..lagi bertambah2 la seronok!!! yelah..family sebelah melaka teramatla ramai.. mmg happening abisla... bestnya!!!!!!!! bertolak ke melaka on wednesday mlm..but before that.... papa pergi collect hampers yg clients dia bagi kat office.... emmm...anak dara tu..punyala seronok... " umi!! banyaknya hadiah La dapat!!! nanti kita makan sama2 yea".... sempat lagi najla nak amik gambar dgn hadiah dia.........











tahun ni dapatla 2 hari kami berpuasa kat melaka.. amatla seronok sbb mak buatkan my fave epok2... & macam2 yg dia masakkan.. suka banget!!! so on friday tu ( a day b4 raya) rumah kita org dah happening dah.. my brothers semua dah balik.. rumah penuh dgn anak2 sedara.. riuh rendah dibuatnya.... yg bosar2 main mercun ...yg kecik2...main kejar2... terasa kemeriahannya... hehehehehe...den pulak sibuk tolong mak kat dapur....
ptg tu kami dah start masak lauk pauk utk raya... as usual.. our menu for 1st day raya were ketupat nasi, ketupat lemak (pulut), rendang ayam, sambal ketupat, kari daging & 2,3 jenis cake....... samping tu jugak..den masak lauk2 utk berbuka ptg tu..ada masak asam pedas tulang, kuah lemak sayur & buah melaka or ondeh2.......

my sister kak jidah tak dpt cuti ..kene keje @ maybank.... so..kerja masak memasak... den & mak jelah yg buat!!!!!! hahahahahha.... apa2 pun.... jgn mareee ye to my sis!!... den mmg pandai masak mcm mak!!! hahahahahaha!!!!!!!!!!





yg ni bahan2 utk masak asam tulang & rendang ayam kampung........ kari daging yg tgh di masak....... ni blom masok santan lagi ni... satu periuk bosar den masak ni haa!!!




haaaaa...... tgk sapa yg masak rendang ayam kampung ni?? jangan marah ye... mmg sodap!! hahahahahaha!!! kena pulak ayam kampungkan... kenala lama sikit masaknyo...sampai naik merah muko den ngadap rendang ni..





ni pulak..ketupat nasi & ketupat lemak(pulut) yg dah siap di rebus. haaa..sure ramai yg heran dgn ketupat lemak (pulut) kan... actually..ketupat ni direbus dgn santan..... bila masak tu.... jadilah pulut lemak..... sedap tau!!! bila dah masak... bibik ulfah (our maid) tolong gantungkan ketupat2 ni kat pagar... hehehe.... lawak pulak den tgk..... after berbuka puasa....selepas isya', mcm biasala.. group takbir kampung dtg ke setiap rumah... mereka beramai2 bertakbir kat rumah.. makinla terasa seronoknya nak beraya esok hari.....










our routine di subuh raya... after solat subuh... kita org semua terus jumpa mak & bersalam- salaman.... kak long & family pun dtg.. after bersalam-salaman dgn mak & adik beradik... kita org semua terus ke kubur arwah abah.... semua adik beradik & cucu2 pergi sama.. sempat jugak menziarahi kubur nenek2, atok2, mak2 & bapa2 saudara yg lain... walaupun sedih tp dah menjadi kebiasaan kat kampung kami... awal2 pagi raya mmg ramai sanak saudara dtg menziarahi kubur..... ramai betul org..... rasa gembira pulak melihatnya... harapnya amalan ni akan kekal pada masa akan dtg.......insya allah... lps balik dr kubur..barulah semuanya bersiap2 nak ke masjid... yg kelakarnya.... time nilah anak2 sedara berebut2 nak mandila.... nak pilih baju rayala... sibuk nak keluarkan kasut rayala..... hahahahaha!!! happening gila tu!!! yg tua2 pulak... sibuk dok kat dapur, tak sabar nak mkn ketupat........ pic below..... gambar uda (my 2nd bro) with mak kat dapur.... tgh tak sabar nak mkn ketupat!!!!




after sembahyang raya...... kami cepat2 bergambar beramai2... bkn apa..kalau lambat..sure tak dpt amik gambar... haaa... sedara2 mara dtg beraya... ya ampun!! punyala ramai...... apa lagi.. cepat2...... nanti org dah dtg!!!!!! hahahaha..... posing sakan dorang semua!!!!




haaa... yg ni pic of my older sister.. kak long's family with mak. dah bosar2 dah anak2 sedara den.... yg tua pun..kak long ain dah nak abis uitm (diploma).. 2nd, bang ngah mamat still @ uitm penang, 3rd bang chik tupid @ matriks chang loon, 4th kak diah baru form 2 & the twin abid & adib.... darjah satu... jgn marah!! puasa penuh tu!!!! hehehehehe .. kak long stay kat pernu..dekat je dgn my mom's house.... tak jauh mana pun.... but my BIL org segamat.... kenalah dorang beraya ke segamat pulak....



ni pulak ..pic my 2nd bro, ngah's family with mak... my SIL, tlh kembali kerahmatullah pada hari puasa ke-5 thn lepas. so.. this is 2nd raya ngah & family beraya tanpa mak ngah... sedih tgk anak2 sedara den bertiga ni... yg 1st, asyraf form 5 @ maahad tahfiz, 2nd nabil form 3 @ sek. men. sains pekan & 3rd nuril form 1 @ sek.men sains kota tinggi. Our 3 abdul.............. apa2 pun...dorang bertiga ni mmg ensem2!!!!... my bro ni keje kat kluang.. manager estate kat sana but every week balik.. so.. anak2 sedara den ni pun... terus blk melaka dr sekolah dorang...




wokeh.. now the pic of my 3rd bro, uda & family with my mom... hehehhee... mmg happening family dorang ni..every year meriah.... anak2 uda yg 1st, syaheera still study @ college, 2nd haziq form 5, 3rd amir form 4, 4th wawa baru standard 6.... dah mcm anak dara dah... and last najeeha.. standard 2........ boleh dapat award family paling bergaya dorang ni... hehehehe .. uda stay @ pontian, johor...mcm biasa.. every year balik melaka sbb parents my SIL dah meninggal dunia. dapatla dorang beraya kat melaka selalu....



the family of chef...... haaa ni family my 4th bro, anak ke empat.. chik's family with my mom. dorang stay @ muar... dekat je... but this year awal2 pagi lagi chik dah sampai melaka... 1st day raya beraya kat melaka.... both cikgu... garang tu!!! anak2 sedara den pulak.. yg 1st "also twin" syafika & hariz.... form 3 & dua2 pandai masak & buat kuih muih!! 2nd syakirin form 1 @ mrsm pontian & 3rd ainul baru 4 yrs..... kenapa den panggil "the family of chef' sbbnya semua family members pandai masak..dr my brother sampai la ke anak2...... si ainul je yg masih kecil..... lagi satu... dorang ni taukeh biscuit raya & cake lapis!!!! hehehehee...... haaa..sesapa nak tempah cake lapis... bolehla order ye!!! mmg sodap!!!



my sis kak jidah's family with my mom.... den dgn kak jidah mmg closed..walaupun gap btw kak jidah dgn den 11 tahun, but kita org ttp closed.. yelah.. dulu masa kecik2 dia ingat..diola anak bongsu... tu yg manjo tu...tanpa disangka... kwang..kwang..kwang..... den lahirla pulok.... hahahahaha.. maka secara rasminya.. denla anak bongsu... hahahahah! my sis & my BIL duo2 keje maybank..sorang manager..sorang officer... balik keje selalu sampai ke mlm... anak2 sedara pulak yg 1st ekin form 1 @ sharodz, 2nd angah standard 3, 3rd acha standard 1.. pun puasa penuh since umur 5 thn... & last sekali... yg plg ensem sbb rambut kerinting.. Emi... 2 yrs.....



& jeng..jeng..jeng... my family with mom.... den anak bongsu of Allayarham Hj Mohd Sharif & Hjh Hendon... with darling husband Surya Putra B Hj Mohammed Taulan, with our lovely angel Najla Sufya, 3 yrs old... hehehehehe... this year kita org pilih pink kaler... yolah..thn lopeh den dah pakai songket....punyolah panas!!! hahahaha so..thn ni..den pilih kaler yg light sikit.... ok gak kan.....aww... pink kaler you!!!


more pics on 1st raya......






with my 2 big sisters.. kak long & kak jidah............ :-Dhehehehe.. tgkla.. baju den ngan kak jidah pun sama..warna je lain...

with uda & kak jidah




najla di pagi raya

kita org la ni.... posing sampai lupa anak gamaknya....








after posing2 session selesai.... kita terus ke rumah uncles & aunties.... mcm biasa kita org pergi serentak 4 buah kereta... so sekali serbu rumah sedara mara ...penuh satu rumah..... itupun tak abis rumah sedara mara yg kita org pergi..kalau ikutkan.. 3 hari 3 malam pun tak abis.... so after that...kita org terus lepak rumah kak long pulak... makan lontong with kuah lodeh............ jom kita beraya ke rumah kak long!!!!




lepas pekena lontong.... kita org posing2 lagi..... abis semua pose kita org gayakan... hahahaha..... kita org mmg pantang dpt camera...... pic below...ngah & kak jidah tgh berehat...... uda's family yg tak abis2 bergambar..... & pic of papa & ngah









yg ni pulak pic of anak2 sedara boys...... 11 org semuanya...dah bosar2 dah anak sedaro den ni... kalau jln ngan dorang... mau ada yg kata boypren den agaknya... hehehehehe.




ni pulak pic anak2 sedara galz..... pun dah bosar panjang dah... cun2 pulak tu...hehehehe... mengalahkan mak sodara yg sorang ni haaa......



kwang..kwang..kwang.... cuba carik mana mak budak antara awek2s cun ni.... hehehehehe... rasa2nya ada ke tak? hahahaha



my pic with mak uda, ain, syaheera & wawa




kita org pun tak lps peluangla amik gambar ..................... our pic @ kak long's house.



lagi...mcm girlpren & boypren tak?




hahaha.. dah jadik mak & bapak budak dah.. our angel..najla sufya
soooooooooooooo cute.....








2 nd day raya makin ramai sedara mara yg dtg.. esp from kl... my cousins... penuh rumah.. kereta yg parking kat luar rumah punyalah byk..dah mcm kenduri kawin... itupun this year family singapore tak balik.... ya ampun... al maklumla.. my momla mak sedara dorang yg masih hidup. jadi anak2 buah my mom ( my mom ada 13 org adik beradik & my mom yg ketiga last) bayangkanla berapa ramai anak buah yg ada + anak2 dorang plak lagi... adeh....... tu baru sebelah my mom... sebelah my abah pulak....pun ramai jugak..... seronok.... our menu for 2nd raya.... nasik & lauk2 kampung + ulam2... biasala.. time nilah org kl nak merasa masakan kampung...... ada la 7 kali den masak nasik utk lunch sahaja....... sampai tak sempat den nak bergambar dgn baju raya... sbb mmg busy gila melayan sedara mara...... happening betul....!!!!!


tp dapat jugakla ambik gambar najla with cousins main sama2......seronok betul najla... sbb ramai yg melayannya.....







3rd day raya...... sedara mara still tak henti2 dtg ke rumah... mmg meriah beraya kat melaka...... 2 tahun sekali baru jumpa..... ada tu sampai dah tak kenal dah... dulu kecik je... aleh2.. ada yg dah jadik pilot la.. dah jadik doctor gigi & doctor la..... kalau terjumpa pun mmg tak kenal sedara dah......... bila turn raya kat kedah.. mmgla tak dpt jumpa dorang semua.... sodih yo rasanya..... our menu on 3 rd raya pulak.... mak masak mee kari... satu periuk bosar haaa!!!!!! so sesapa yg dtg... bolehla makan mee kari...

dlm pukul 3.30 pm pulak.... kita org bertolak ke rumah chik @ muar... dah ada highway ni..sekejab je dah sampai muar.. dlm 30 minutes dah sampai.... jln pun straight je... wokeh below pics najla & papa yg tgh bersiap2 nak pergi & pics of najla with mak & cousins @ dpn rumah......







sampai2 kat muar.. hujan turun agak lebat... chik & family dah lama dah tunggu kita org dtg.... masok je rumah... hehehehehe... semua food dah tersedia.. apa lagi.... all menu chik & anak2 la yg masak.... mmg sedap banget sih!!! hariz with his baked potato with tuna & cheese, syafika with her chicken pie & syakirin with her puding buah..... mmg the family of chefla dorang ni!!!



tuan rumah... my SIL - chik sal, anak2 sedara, the twins hariz & ika and also syakirin...



menu of the day.................pandai anak2 sedaro den masak......



sambil2 menikmati hidangan tu...sempatla kita org bergambar.... yelah.. mlm tu den dah nak balik ke kedah... uda pulak terus balik pontian..... sedih pulak rasanya...sekejab je dpt berkumpul sama2........


our pics.......

bapa borik anak rintik..patutla najla suka sgt perasan..kwang..kwang..kwang..



abis makan..abis posing session...kita org pun bertolakla balik ke melaka... singgah jab kat rumah kak long... najla nak main bunga api with kak abid & kak adib..



then kita org bersiap2 pulak nak balik ke kedah...aduh..sayu sungguh rasa dihati.... hehehehe......sodih den ni..... tp disebabkan dah mlm ..kita org plan singgah kl dulu & tido. next morning tu baru bertolak balik kedah........ dlm 1am..kita org pun sampaila gombak..... home sweet home... nasib baik jalan tak jam....







early morning.....kita org terus bertolak ke kedah..... seronok jugak sbb jalan clear..tak jam langsung... kereta pun takla banyak sgt........ at first kita org just pakai seluar jeans & t-shirt je..... bila sampai R&R Gurun..... kita org singgah utk tukar baju raya.... hehehehe... glamour you! jgn jeles.......




family kedah takla seramai keluarga di melaka.. my MIL pun anak tunggal.... tok sedara putra pun ada 3org je... anak2 pun tak ramai..... so.. sampai je kat rumah...after salam2 kita org terus pi rumah tok sedara putra kat depan rumah..... adala 4 buah rumah je....... nak dijadikan cerita.... ntah camana kita org dok agak lama kat rumah tok njang putra that day..betul2 dpn rumah..... najla dok main dgn anak2 kucing..adala 6 ekor... sekor tu pulak.. mmg nakal.. terlompat2 dia main ngan najla......
as i said... sekali round je dah abis rumah sedara mara papa yg kita org pergi....hehehehe.... bkn tak meriah kalau beraya di kedah..cuma tak ramai sedara mara je... but nasib baikla ada gak member2 uia yg dok kat aloq staq jugak & ada yg balik kampung.... dapatla kita org jumpa....






hari ni..kita org tak ke mana... just lepak kat rumah.. che din & haifa dtg beraya di rumah...then faiz & elis from seremban pun ada dtg jugak....sebelah mlmnya pulak our fren Ron & his wife syifa buat open house.... kita org joinla sama.. jumpala kawan2 lain... madi & his girlfren, haifa & che din...zarul....

after balik dr open house tu...... papa terus keluar lepak ngan member2 dia.... so tinggal lah den, najla, my MIL, wan & my FIL..... about 11 pm tu.. den tgh makan nasik... my MIL kat dlm toilet..suddenly kita org dgr bunyi meletop2.... ada gak my MIL tanya bunyi apa... dgn selambanya den jawab.." bunyi budak2 main mercun kot " walaupun dlm hati den rasa lain mcm bonar bunyinya... pelik semacam.......

dlm 3 suap den mkn tetiba tingkap rumah diketuk org sambil menjerit " rumah terbakar!! rumah terbakar!!! terkejut gila den... terus berlari pi bukak pintu!!! ya allah!!! bukak2 je pintu den nampak rumah tok njang yg depan rumah tgh terbakar!! api punyala besar!!!!! terus den jerit panggil my MIL..... apa lagi...dia pun terus melaung2.... berlari nak pi kat rumah tu.... den dgn dukung najla... terus heret my MIL balik..... kita org terus teringa tok njang yg kudung kedua belah kaki... ya allah!! camana agaknya nasib dorang.....

den terus call bomba.. tak dpt & terus call papa suruh balik.... time tu rumah tok njang je yg terbakar... dlm 5 minutes... rumah anak dia pulak kat sebelah belakang terbakar...... tak sampai 15 minutes.... habis 2 buah rumah..... bomba tak samapi2 lagi...mmg panic habis sbb rumah sebelah mmg dekat jaraknya......

org ramai mmg tak buleh buat apa2 sbb api terlalu besar!!! lagi pulak rumah2 tu rumah kayu..sekejab je merebak.... kaki den dah menggigil dah... my MIL dah mcm nak pengsan dah..... den tak sempat nak amik gambar... but.. bila papa sampai je.... dpt jugak dia amik ghambar dgn hp... so gambar tak berapa clear....
.





lps tu rumah ketiga pulak kena iaitu rumah tok imam... nasib baikla org dapat selamatkan dia sbb time tu dia tgh tido....rumah tok imam just terbakar sebelah atas je...rumah tingkat bawah dpt bomba selamatkan..... dalam teringatkan nasib tok njang... tetiba nampak org ramai usung tok njang Lah & tok njang ke rumah my MIL.... serta family anaknya mak ngah shitah.... kesian betul tgk dorang....mmg sehelai sepinggang..tak dpt nak selamatkan apa pun.... so mlm tu..semua mangsa kebakaran tinggal kat rumah MIL... org ramai & press dtg sampai ke subuh... sambung lagi sampai ke pagi... mmg tak tido langsung kami...... rumah yg musnah 100%...... dgn kucing2 yg najla main sekali mati.... kesian najla..menangis dia tgk rumah tu dah terbakar...... najla tanya den " umi, tu rumah kucing La kan? umi..kucingla dah mati...kucingla dah terbakar" teresak2 dia menangis.... patutla masa kita org ke rumah tok njang baru2 ni... kita org dok lama kat situ... agaknya dah tanda yg kali terakhir kami dpt beraya di rumah tu.....




semua mangsa kebakaran stay kat rumah my MIL... org ramai dtg tak berhenti2.... yg bagi derma makananla...derma pakaian la.... ramai sgt org... siap makan2 kat rumah lagi... den tgk dah mcm kenduri kawinla pulak.... mmg penat jugakla den baru ni... yelah.... layan org ramai yg dtgkan.... tp takpelah.... kesian tgk dorang semua...... den tolong mana yg mampu....... tp bila dah tgk2 balik... mak ngah shitah noticed yg ulaq itik ( tak taula haiwan species apo) peliharaannya yg dikatakan pelik ni.. sbb ada tertulis tulisan jawi.. tak surela pulak ayat2 al quran ke apa ke...tak terbakar pun... cuma besen bekas tu je yg cair sikit... heran jugak kan.. dlm api2 punyala besar... ulaq itik ni tak mati!!!




den mmg tak sempat amik gambar...lagi pun org semua tgh bersedih kan.... nanti apa pulak kata org...... sepanjang kat tokai... mmg tak buat apa pun just layan org ramai yg dtg......dok kat dapur je den........hehehehehehe.... rasanya sure ramai yg noticed about kebakaran ni.. yelah... dlm news @ tv3 ada, tv 1.... dlm paper utusan..paper metro.... siap ada gambar lagi.....






sunday... hari ni org semua dah start keje kat kedah...anak2 sedara pun dah sekolah... apa lagi.. my SIL pun ajakla den pi berurutla... then kita org buat facial & cuci rambut kat salon..... arghhh... lega badan den yg sakit2 ni....... & apa lagi... kita org beronda rayala kat aloq staq... hahahahahha...... actually kita org plan nak blk kl malamnya.... tp tak sampai hati pulak den nak tinggalkan sedara mara mangsa kebakaran tu... lagi pun dorang semua dok kat rumah my MIL.... kesian rasanya.... so...den pun ckp kat papa... balik monday morning jelah......lagipun papa takde case lagi....









monday.... after breakfast..kita org pun bersiap2 nak balik kl.... walaupun berat rasa hati nak tinggalkan dorang..... tp rasa rindu nak balik gombak membuak2... rindu kat my home sweet home..... lps je lunch.. kita org terus bertolak ke KL... pak su pun join sama....sepanjang jln from kedah sampai kl hujan lebat tak henti..... sampai kl pun pukul 8 pm... tak kisahla yg penting kami selamat sampai ... alhamdulillah..........

so.... nilah raya yg byk kenangan suka & duka buat kami sekeluarga..... apa2 pun.... harapan kami agar apa yg terjadi ada hikmah di sebaliknya..... insya allah.....






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net