alimputra's FotoPage

By: najla umi and papa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 24-Jul-2007 02:11 Email | Share | Bookmark
balik melaka for kenduri & birthday party -2

instead of masak memasak.....my mom pun rajin bercucuk tanam... actually kalau ikutkan..kat rumah tu macam2 ada kat kebun mak sebelah rumah.. terung, bendi, sawi, kacang panjang, kacang botol, peria katak..... pokok roselle ( mak buat jam & jus), pokok pisang, serai, pokok nenas sarawak, pokok mata kucing till pokok pulasan pun adalah!!!

apa nak... semua ada... petik aje kat kebun tu...tak payah pergi kedai ...hehehehehe
so, on sunday morning tu pulak...sementara mak buat breakfast, cappati & kuah dal + nasik lemak ikan bakar ....den ronda2 kebun mak.... jom kita tgk apa yg ada.....





ni... kebun sawi mak.... ada 2 jenis sawi..yg ni jenis biasa la kan.....yg macam jual kat pasar tu




yg ni pulak...sawi panjang2 daunnya... eh..ye kot..tak perasan pulak sayur apa ni..tapi mak ckp..sedap... ...pokok cili padi mak pun byk... selalu mak antar kat kedai..jual sbb byk sgt....






cantik tak bunga ni? actually, nilah bunga pokok ulam raja.... ... pokok nona pun ada.... buahnya pun dah masak.... den petik bawak balik kl....





yg ni...bunga turi.. yg den tau ada 2 warna ..satu putih..satu merah..selalunya mak buat urap ( campur ngan kelapa parut sikit.. bawang & cili ..mcm kerabu la ) tak silap den...daunnya pun boleh dimasak.....



that's y... den suka sangat balik melaka ni... macam2 ada... kalau kat kl ni...lepak jelah dlm rumah..paling kuat pun... pergi shopping..keluar mkn... ishhhh.. naik boring... kalau balik kampung ni..rasa luas sikit dunia ni.... macam2 activiti boleh buat... macam2 benda boleh tgk...... teringat pulak lagu patriotik ni " kampungku sudah berjaya.." hehehehe ... biasalak... hujan emas dinegeri org...hujan batu dinegeri sendiri... lebih baik kampung halaman ku..... best tu!!!!!!







Quote:

filla
: rumah lama mak kat pernu ( kat ikan bakar umbai/pernu ) tp sekarang ni dah sewakan kat org..now ni kita org stay kat telok mas. kalau filla pernah pi mkn ikan bakar, sure lalu tmn sri telok mas kan... nanti bolehla singgah

MaDiHa : tulah kak..kalau kat kl ni..manalah nak menanam..kene plak dok apartment ni... hehehehe...

yan -azam
: a'ah yan.. yg yan dtg dulu rumah mak kat pernu, yg ni kak jidah's house kat telok mas...... raya nanti kalau balik melaka bolehla dtg ye

mc na a.k.a nazorro : mung la.. bilo lagi mung nak pi... mak aku pun ada tanya pasal mu..bila nak dtg melaka

asma
: mmg aku seronok balik kampung.. kalau boleh..nak aje dok kat sana..hhehehehehehehehehheheheh !!!!

mamazieza
: biasala tu mama... dr dulu mak alim tu mmg suka bercucuk tanam..kalau arwah abah alim ada... lagi rajin lah mereka berdua tu... emm alim pun suka jugak... cuma kat sini..manalah nak ditanam tu... agaknya bercucuk tanam kat balconi jelah...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net