alimputra's FotoPage

By: najla umi and papa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 17-Jun-2007 06:57 Email | Share | Bookmark
my fave kuih... the epok2 or "my mom karipap sayur"

kulit epok2 yg dah digulung , dipotong & yg dah digelek...
 
intinya yg sudah dimasak
inti yg dah dicampur timun..
epok2 yg tlh siap
 
dah siap di goreng
jom mkn!! my fave kuih..
actually...epok2 ni my fave kuih.. bkn den sorang ..but semua ahlil keluarga den sukola!.. epok2 ni.. lebih kurang karipap sayurla.... mkn dgn kuah.. emm.. yummy.... disebabkan balik melaka baru ni tak dapat mkn.... so balik je kl.. ajak ain buat... actually... tak pernah buat sendiri...selalu tu.. tolong mak buat sikit2 je..... tolong mak kelim kulit epok2 je... hehehhhehe....... tolong mkn yo lobih!!!

dah nak mkn sgt ni...terpaksa la buat sendiri.... kene la pandai kan...asyik nak harap mak je... hehehe.. tp.. itupun..lebih 5x call makla ...hahahahah!!!!!.... before buat dah call.... tgh buat pun call..... lps mkn pun call.... bg tau mak... kuih yg den buat exactly mcm mak buat!!! berjayala kiranye my first trial to buat epok2 ni... yahoooo!!!!





how to make the kulit :

as usuall... lebih kurang buat kulit karipapla... mak kata..kalau nak rapuh.. sikit minyak masak dipanaskan, then uli with tepung.... dah lebih kurang sebati...barulah letak air & uli sampai sebati....jgn lupa letak garam sikit.... doh tu..pandai2 la agak... jgn lembut sgt & jgn keras sgt..... ( kira den berjayala... just nice...mmg anak omak den ni...menjadi ajo kalau bab2 memasak ni..heheheh) malas yo!! hahahah!)

then ain tolong menggelek kulit epok2.... heheh... nilah hasil kerja tangan ain!!!





for inti :


ok..for inti pulak.. kita guna sengkuang, taugeh & timun... semuanya dihiris halus ( mak pakai sagat tu je) dah den tak dok... kenela potong secara manual ..hehehhe... then.. bawang putih, sikit garam & sikit udang kering di tumbuk..... tumis bahan2 tadi sampai naik bau...sodap bau udang kering ni... pastu masok sikit cili boh..... pastu pulak... masok kan gula & garanm secukup rasa.. kalu den nak raso manis2 tu lobih sikit... pastu..kita masokkan la sengkuang tadi..lotak air sikit je...sbbnya nanti..air sengkuang tu kuar..... masokkan pulak taugeh....... dah masak..raso pun dah sodap... angkat & toskan airnye....... air lebih tu nanti...kita tambah sikit cili boh, air asam, gula & garam.... jadikla kuah epok2.



timun masokkan sesudah masak... gaulkan during nak buat epok2




ain pun dah abis menggelek kulitnya... inti pun dah masak... so..its time to meng"kelim"kulit epok2 .... & hasilnya!!!! power tak first trial den buat epok2 ni???







adeh!!!..tak sabar nak mkn...ain pun fave kuih dia...tu yg b'semangat kita org buat!!... cepat betul kita org buat!.. terus goreng...... jeng..jeng..jeng..... yummy!!! dah siap di goreng & jom... kita mkn dulu!!!!! oh ye... nak mkn tu... kita masokkan kuah yg dah buat tadi..dlm epok2 tu..pastu...mknla! apa lagi!!!!! yehaa!!!!!





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net