alimputra's FotoPage

By: najla umi and papa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 7-Sep-2008 12:38 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 24 photos...


Friday, 25-Jul-2008 02:55 Email | Share | | Bookmark
menghitung hari part 2:


36 week & 4 days of preggie :

ckp pasal experience "bersalin"..mcm2 story ada kan? ada yg mudah, cepat..and ada juga yg agak mengerikan... apa2 pun..tu semua kuasa Yg Maha Esa.. yg penting..apapun yg jadi..akhirnya..baby tetap keluar... alhamdulillah...

bila baca comment dr kengkawan2 semua...ya allah..tuhan aje yg tau..huwaaaaaaa !!!



Quote:



leen umi dzakwan :
thanks leen.... eemm..pasal epidural tu..mayb ada gak betulnya.. tu yg buat alim fikir 2,3 x nak amik epi....tapi mayb sekali amik takla besar sgt risikonya kan?... ishh..tak taula leen...kita tawakal ajelah kan...eh..senang2 nanti, ajakla mr mamak pi melaka nanti yek...


Ziela :
ziela doakan kak lim yek..... & thanks 4 ur support!!!! love u too...muaaahhhhh!!


mie2 :
emm..aku pun tak nak amik..tp bila ramai org ckp relaks sikit & kurang sakit..aku teringinla pulak....hehehehe... ko tau jelah aku nikan... mmg penakut bab spital ni....jarum..gunting...ishhhh....tp bila tau pasal risk after deliver..ishhh..mcm2 sakit plak nak kena tanggungkan?? emmm...tgkla camana nanti..... redah ajerla!!!
woooo.....makin berdebar2 plak rasanya..... hehehe..den ni ada penakut sikit.. pi monthly check up pun dah gelabah satu macam...inikan pulak nak pi beranak kwang..kwang..kwang..


apa2 pun thanks to kawan2 semua yg share experience tu semua.. walaupun gelabah... korang semua tetap menjadi semangat utkku "meneran" hehehehehe


rini :
rini..thanks for e' support & thanks for sharing ur experience... wah..membakar semangat kak lim tu.... bab "jln byk" tu...mmg bagus..kak lim bila dah dekat2 ni..mmg jalan je... sampai naik sakit kelengkang...hehehe... cuci toilet pun still bercangkung sambil memberus lagi...hahahaha! pastu dah tak buleh bgn...

alamak..bila rini ckp jarum dia besar jin... isshh...ni yg buat kak lim dr fikir 2, 3 x nak amik epi...jadik 20,30 x fikir plak..... tang jarum pun dah kecut...camana ni yek? alahai........


azryn96 :
wah as..... alim respectla... u really gimme "semangat"..boleh thn jugak weight 2 baby u kan...boleh deliver normal lagi..... emm..tang salam2 & mintak maaf kat semua tu..mmg betul..alim pun ada gak buat camtu... mintak doakan kita byk...... mintak maaf....... insya allah.....dipermudahkan..... so as...kat sini kita pun nak mintak maaf kalau ada tersalah tulis... & doakan jugak ye...thanks a lot!!!!


mamacunazorro77 :
alamak na..... boleh thn gak ko yek... dok spital sampai 2 days..... tu yg aku takut tu... kira ko lagi power dr aku la !!! bravo! bravo!! aku ni... yg menanggung sakit 4 jam pun... dah tak sanggup nak ngadap 2nd one ni...tuhan je yg tau na oiii!!!! tuhan aje yg tau......

time najla dulu..bgn pagi..ada stain..mcm nak period tu..pastu keluar air ketuban..tp tak byk..mcm terkencing je..hehehe..basah gakla kain aku...rasa sakit takde plak..aku pi doctor..dia kata alaa..relaksla..tak sakit buat apa pi spital..hehehe..doc aku tu mmg sempoi je... apa lagi after jumpa doc..aku terus pi jusco..sempat jln2 & sopping mopping..

but mlm tu plak..dlm kul 2.00am..aku rasa mcm mencucuk2 je perot aku..kebetulan family aku tak tido lagi..aku inform mak aku..hehee..mcm biasa time tu arwah abah aku plak yg panic...sbb dia byk pengalaman dgn mak aku..semua bersalin sendiri..senang...atas katil sorang2..bb keluar... so..dia pun ingat aku camtu gakla..kena plak kak long & kak jidah pun camtu jugak...

dia pulun srh putra antar aku pi spital..ikut aku..mmg tak nak pi lagi.. tu yg sampai spital kul 3am..jln dah bukak 2cm.. tp takla sakit sgt..yg bestnya..doctor aku siap suruh blk rumah lagi..dia kata.."lambat lagi ni nak bersalin..mayb esok ptg..anak sulung selalunya lambat"..hehehehe... bak pucuk dicita..ulam mendatang... cepat ajela aku nak angkat kaki nak blk rumah.... aku kan takut dok spital ni... tp nasib baik time tu mak aku tak bg blk..dia srh dok kat spital gak.... haaaa kau!!!... doc dtg after solat subuh kul 6.30am... aku dah bukak 10cm... terus doc aku gelabah tak ingat... dia pecahkan air ketuban.... kul 7 lobih anak dara tu keluar... tu pun aku rasa mcm mati hidup blk je na.......

haa..ni aku nak share info lagi...kalau ko betul2 nak "induce", boleh je.. tp betul kata2 kwn2 yg lain... "paksa jln bukak" mmgla double sakit dr yg normal... last nite..aku tanya kakak ipaq aku...dia doctor @ HKL & dia pun 2nd baby dia induce..mmg double sakit katanya..but...apa yg dia bg tau..if sesapa yg plan or doctor suruh induce... mesti amik or digalakkan amik epidural.

Sbbnya... 1) sakit yg double dr normal
2) blom tentu dgn induce jln boleh bukak dgn cepat

so...utk mengurangkan sakit & utk merelakskan mommies..kalau induce..mintakla epidural sekali........

aku tanya tang risk after deliver plak kalau amik epidural ni... dia kata..mmg ada risiko.. but depends jugak atas individual... tak semua org kena.... but dia ckp..selalunya after deliver : sakit belakang..kebas & sakit kaki... & based on experience dia.... dia tak boleh jln lps deliver sampai 2 weeks..( nak jln kena org pegang) dia kata..kelengkang/kaki/ pinggang dia sakit... mayb tulah 1 of the risk of epi.... emmm.....cuak gak kan? kalau doctor pun ckp mcm tu?????? hehehehehehehe...


mama adam & ammar :
a'ahla mama adam & amar... kita pun ingat gitu je...redah ajerla... kalau tahan...tak yak amik epi...kalau dah lain mcm & dah tak tertanggung ke...ada komplikasi ke..... doc suruh ke... berserah ajelah...tawakal....
apa2 pun...thanks for ur support & mendoakan kita... thanks a lot!!!!!!




seperti kata kawan kita,azryn96 : seelok2nya..before pi spital..kita bersalam2la dgn parents kita..adik beradik..& yg plg penting..."cik abe" ..mintak maaf..mintak didoakan kesenangan & dipermudahkan.....& bak kata ustaz akhil hayy dlm ceramah dia pulak..." org perempuan yg nak bersalin ni..nyawanya waktu tu 50/50 je... mcm telur dihujung tanduk... sakit bersalin ni adalah sakit yg paling sakit didunia.... aduh..... bayangkanla.... so kat sini... dikesempatan ini.. (sementara ada time lagi before deliver & boleh ngadap pc lagi) den nak mohon maafla..andai selama berfotopage ni..berkawan di alam maya ni..ada tersalah tulis..terkasar bahasa pd kengkawan semua..... maafkanla ye...... maaf byk2.... and lagi sekali...doakan dipermudahkan semuanya ye.... amin.....




Wednesday, 23-Jul-2008 08:05 Email | Share | | Bookmark
menghitung hari.......................

Quote:


today.... am oledi 36 weeks & 3 days of preggie...& my due date is on 14 August 2008.i met my obgyn last weekend & she said..."ok..now..tunggu time jelah ye"..bcoz my 1st experience..i delivered 3 weeks earlier so this time..doc said..mayb awal jugak... memandangkan den dah selalu kena mild contraction... so..to be safe..doc gimme ventolin (ni ubat org athma leee).. utk prolong & relaxkan my tummy.... takut terbersalin..hehehehe...

this coming weekend masok 37 week...kalau ikut kak long najla...by next week..dah selamat keluar..dunno plak adik ni camana... can't deny...feeling takut + gabra + risau + stress + tension = mmg ada... tiap2 hari fikir...ishh..camana la ye walaupun ramai yg ckp..relaksla...dah 2nd baby..dah ada experience..nak risau apa???? but frankly speaking...bcoz ada experiencela yg buat kita lagi takut.... kalau 1st time dulu... tak tau nak jadik apa..tak tau sakit camana..tak tau nak kena masok ubat bontot..hehehehe tak tau nak kena push teruk2 sampai separuh nyawa..... so..pi hospital..pakai redah ajer......

walaupun 1st experience tu takla terlalu menakutkan..(ye ke?).... pi hospital pukul 3am, tu pun baru 2cm....by 6.30am...bila doc check dah 10cm..& 7.52am najla dah kuar.... adala 4 hrs je dok kat labour room....tp pengalaman tu ttp "mengerikan" huhuuuuuuuu. ahhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!

org ckp..kalau baby boy..contractionnya lebih kuat dr baby girl..betul ke? sakitnya pun lebih...emmmmm..camana tu ye?? adeh....malas nak fikir....

actually..kat sini..(who knows if this is my last N3 before bercuti panjangkan?? hehehe) den nak tanya sikit...ada sesapa yg ada experience amik "Epidural (or ramai mommies panggil Happy Dural) tak? mcm2 yg den dgr & baca...

i've read some of the articles / comment kat internet.... kalau based on experiences mommies yg pernah amik epidural ni..ada yg kata..takde problem & ada yg kata ada risiko after deliver... from articles & research yg org buat..mmg epidural ni bagus utk org yg nak bersalin..but..ada jugak kesan buruknya.. is it true?????

apa yg den baca dr research from australia & us..(tak ingat plak dr persatuan apa) :
selalunya..pengambilan epidural boleh melambatkan proses labour time tu..maksudnya time nak bukak serviks from min 2cm to max 10cm...disebabkan mommies tak rasa contraction... & jugak melambatkan proses baby nak keluar.. yg ni plak disebabkan..mommies tak rasa baby nak keluar..sakit pun tak rasa sgt...then push pun..gitu2 aje..so...mayb moms ambik byk masa utk push baby keluar ....ada yg sampai 15, 16 x..betul ke?

actually..for 2nd one ni..den plan nak amik je epidural..tp bila baca article tu mcm...risau plak.. bkn apa..kalau betul... ikut 1st experince..alhamdulillah..3x push..kak long najla terus keluar...(mungkin sbb rasa tak tahan sakit sgt so...pulun teran kuat2..sampai dah takde daya dah)..duration pembukaan serviks fr 2cm to 10cm (ready to deliver) pun lebih kurang 4 hrs... so..kalau amik epi tu...agak2nya lambat ke proses tu ye??

ishh...tak tau nak ckpla..dah tanya obgyn..but she said..ok jer kalau nak amik.. so..kalau boleh..if kengkawan yg dah ada experince with the happy dural.... bolehla share2 ngan kita yek......





am 37 weeks old

and kat sini gak..den nak share some of the info for mommies2 yg tercari2 nak beli barang2 for coming baby..... ada list ni....insya allah senangla sikit kan...hehehehehe....





KEPERLUAN DI HOSPITAL

IBU
1 Kad Rawatan Bulanan
2 Pakaian Di hospital
3 Nursing Bra
4 Nursing Pad
5 Maternity Panty
6 Sanitary Pad
7 Baju Panas
8 Setokin
9 Kain Batik
10 Sabun
11 Berus Gigi
12 Tuala Mandi
13 Sikat
14 Selipar
15 Peralatan Makan Minum
16 Pakaian Pulang

SIMANJA
1 Diapers
2 Tuala (Receiving Towel)
3 Tuala Mandi
4 Wet Tissue
5 Tisu
6 Baju Bayi
7 Selimut
8 Sarung Tangan
9 Setokin

KEPERLUAN DI RUMAH

MANDIAN

1 Tuala
2 Sabun Bayi
3 Syampu
4 Bedak
5 Lotion Bayi
6 Besen Mandi
7 Minyak Rambut
8 Krim Bayi (Nappy Rash)

TIDUR
1 Bantal Bayi
2 Kelambu
3 Tilam Bayi
4 Katil Bayi
5 Buaian
6 Selimut

PAKAIAN
1 Baju Lengan Panjang
2 Lampin/Diapers
3 Baju Lengan Pendek
4 Seluar Panjang
5 Seluar Pendek
6 Stokin Tangan
7 Stokin Kaki

LAIN-LAIN
1 Pin Keselamatan
2 Baby Wipes
3 Cotton Bud
4 Bakul Baju
5 Bakul Baju Kotor
6 Baby Detergent
7 Bakul Sampah



finally...again, to kawan2 yg sedang menghitung hari jugak..esp. mc na (mamacunnazorro), asma (ibu arina aisyah), As mama Adriana Amani & yg terlupa nak tulis kat sini.... "selamat melahirkan baby..semoga semuanya selamat, dipermudahkan segalanya..insya allah". and doakan den sama yek.... so...till next time..................tadaaa........




Friday, 18-Jul-2008 06:16 Email | Share | | Bookmark
tomorrow.....

actually...tomorrow, 19 July 2008 is my birthday...dah tua dah...hehehe..apa2 pun..the 1st person yg dah wish birthday in advance to me is my bestpren... MIE2..thanks a lotla yek.... aku tepek pic yg ko create kat fp ko tuh....yg cantik lagi kreatif tu...terharu sungguh... again...thanks ye mie2...aku suka!!!!!!!!!!!!




Quote:

Thanks to all frens yg wish birthday & mendoakan kesejahteraan kami sekeluarga...really appreciate it & thanks a lot.. but am soooo sorriiiiiii.......tak sempat nak reply sorang2 punya comment... bukan apa...am a bit bz..sibuk kemas & bersihkan rumah & prepare brg2 yg nak dibawa blk kampung.....almaklumla...tgh tunggu time je ni...takut tak sempat plak nanti...

so dikesempatan ini jugak..again..thanks a lot to all frens & den doakan agar semuanya sentiasa dikurniakan kesejahteraan..dimurahkan rezeki & dilindungi Yg Maha Esa...Amin..........


Wednesday, 16-Jul-2008 06:23 Email | Share | | Bookmark
last preparation

Quote:
am 35 weeks preggie now.. last weekend, went back to my hometown & jumpa doctor for check up. again..alhamdulillah... everything's ok..me, baby but the only thing that became teruk & teruk is my "sakit punggung" till can't walk & move properly...sometimes sampai meleleh air mata menahan sakit... really bad!........arghhhh..

& the doc said... kalau this time come with the same package like my first child..deliver 3 weeks earlier(37 weeks)...it means another 2, 3 weeks more dah boleh bersalin ...aaahhhh... & really hope my sakit punggung pun berakhir.....



LAST PREPARATION


nasib baik..all barang2 , preparation for baby dah beli baru ni..if not..mmg tak belilah gamaknya.. nak shopping camana...jln pun sakit punggung... bkn setakat stuff for baby...hehehe...baju raya umi, baju raya kak long najla & baju raya adik pun umi dah sediakan.... last week sempat tempah baju raya... almaklumlah...abis2 pantang nanti... terus puasa & menyambut raya...hehehehe....kalau tak prepare sekarang.. mmg tak beraya la nanti.. no time to buy..betul tak?

so kat melaka baru ni, kemaskan all the stuff, cuci2 baju baby & susun brg2... & some of the barang2 yg sempat beli.....












& for the baju raya plak.. papa bought from US(eBay), 1 set of ralph lauren baby long sleeve & pants for his coming lil' hero...ralph lauren sleeveless & ralph lauren white T-shirt for his angel.









as for me..papa bought ralph lauren tote utk nak dibawa ke hospital...ngee..ngee.... i loikeeeeee..... thanks en putra!


and not forget for him..en putra bought his new TV 32' LCD... at first nak tepek kat dinding but i said..nantilah dulu...lepaih2 ni ye en putra...kita ltk atas tv stand tu dulu yek...hehehehehe (below : pic of model of brand new 32' LCD for en putra)




yg lain2 papa just beli kat sini je...baju katak adik(romper) & najla's Gap jeans.










Quote:
zai KuLiM : alahai zai... sabar jelah..jgn fikir2 sgt..just blom ada rezeki je..tuhan syg kat zai la tu... nak bg zai & hubby spend time together-gether puas2 dulu..insya allah..lps ni adalah rezeki...just doa byk2 ok... mana tau dpt kembar ke? mesti best.........

nur : salam kak nur.... terima kasih ye kak... doakan alim yea...actually... nak tunggu time delivery ni pun satu hal.... takut sgt walaupun dah ada experience......

cik kak long tu pun dah tak sabar tunggu adik keluar katanya...nak tolong jaga..hehehehe..

mamacunazorro77 : mana ada sakan mc na oii..aku beli sikit2 je.. dlm 5 psg baju tido & 5 psg baju siang hari utk pakai 2, 3 bln .. baby kan cepat besar.. yg lps tu beli lain jelah.... aku baju lama2 najla semua dah tak elok..yelah..lps najla pakai..aku pass kat anak kak jidah... lps dia pakai..dah 4 thn...semua dah bertompok2.. terpaksalah aku beli baru...hehehehe

wei...mu pung sakit punggung ke mc na? hehehe...mu dah scan eh? dpt hero lagi sorang ke? bagusla tu..selang seli..mana tau yg ke-4 dpt girl plak kan? hahaha

emm..aku rasa ada baik gak beli brg sikit2 dr sekarang..buat preparation awal2 lagipun ko pun dah 7 bln kan? aku pun start beli brg masa 7 bln.. dah dekat2 ni..nak jln pun tak larat nak angkat kaki....


mie2 : hahaha..mana ada sakan brg baby boy...aku beli baju pun semua kaler putih je... girl/boy boleh pakai... ko ni mie2...selai baju je pun..long sleeve tu je for boy... tu pun..en putra yg teringin sgt nak beli...hehehehe dah mcm baju nak pi office jek ... aku pun takut gak ..kang kuar sepesen najla walaupun dr aku 3 bln setengah lagi doc dah bg tau baby boy... aku pun tak nak confident sgt... hehehehe...tp doa jelah kan....



[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net